Een trail clinic is wat uitgebreider als een clinic in een andere western discipline.
Ten eerste zijn er hindernissen nodig. Dit kost tijd om goed neer te zetten. Bij het verzorgen van een trail clinic kan ik zelf een aantal hindernissen mee nemen zoals een hek en een brug. Ook tonnen en andere dingen zijn mogelijkheden. Bij voorkeur gebruik ik springbalken van de accomodatie waar de clinic gegeven wordt, maar zijn die niet voor handen kan ik deze ook mee nemen. Ik heb de beschikking over voldoende materiaal om verschillende parcoursen te maken.
De trail clinic begint zoals de andere clinics met een stukje theorie. Hierin zal ik de trail in het algemeen behandelen, specifieke regels en de verschillende hindernissen. Ook zal er een stukje over basisvaardigheden verteld worden en dingen die handig zijn om te oefenen in de gewone dagelijkse training.
In het praktijkgedeelte gaan we eerst kijken naar de basis vaardigheden. Kan de ruiter de benen van het paard elk afzonderlijk, stap voor stap besturen. Als dit lukt, maken we de stappen aan elkaar totdat er een side-pass of bochtje achteruit van gemaakt kan worden.
Dan komen de hindernissen aan de beurt. Meestal liggen er zo een 6 tot 8 verschillende obstakels. Aan de hand van die basisvaardigheden gaan we stap voor stap door elke hindernis.
We sluiten af met een parcourtje waarin we een proef rijden die de ruiter van papier af kan bekijken en dan in één geheel gaat uitvoeren alsof het een wedstrijd is.